Bij KBC kan je een energielening online aanvragen met een kredietbedrag tussen 500 en 20000 euro. De looptijd voor een energielening bij KBC bedraagt tussen de 12 en 84 maanden, afhankelijk van het bedrag dat je leent.
Waarom kiezen voor een energielening bij KBC?
Benieuwd naar de voordelen van een energielening bij KBC? We hebben de belangrijkste pluspunten voor jou op een rijtje gezet:
Simuleer je energielening online en stuur meteen je aanvraag door naar KBC via de website.
Met een energielening van KBC heb je duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag af aan KBC.
Je kiest zelf een looptijd van minimum 12, maximum 84 maanden.
De aanvraagprocedure verloopt doorgaans snel.
Om je energielening bij KBC goedgekeurd te krijgen, moet maar 50% van het leenbedrag voor energiebesparende ingrepen zijn.
Voor welke energiebesparende werken kan je een energielening bij KBC aanvragen?
Bouwwerken of verbouwingen die voor minstens 50% energiebesparend zijn of de veiligheid van je woning verhogen, kunnen gefinancierd worden bij KBC. Zo is de groene lening uitermate geschikt voor de financiering van:
- Vervanging en onderhoud van oude verwarmingsketels
- Installatie van een waterverwarmingssysteem op basis van zonne-energie
- Installatie van een warmtepomp
- Plaatsing van hoogrendementsglas
- Isolatie van daken, vloeren en muren
- De plaatsing van een centrale verwarmingsinstallatie via thermostatische kranen of via een thermostaat met tijdsmechanisme
- Energie-audit van de woning
- Plaatsing van een domoticasysteem ter optimalisatie van het energieverbruik
- Plaatsing van fotovoltaïsche cellen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit
- Plaatsing van een groen dak
- Plaatsing van een pelletkachel
- Regenwaterrecuperatie
- Groen dak
Wat zijn de voorwaarden om een energielening aan te vragen?
De rentevoet van een groene lening ligt doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening. Tegenover die lagere rentevoet staan dan ook iets strengere voorwaarden. Behalve het bewijzen van je identiteit en inkomsten, is er nog een bijkomende voorwaarde om een groene lening bij KBC aan te vragen. Jouw investering moet dienen om energiebesparende werken uit te voeren, of om maatregelen te nemen die je woning beter beschermen tegen brand en inbraak. Bij KBC moeten bijvoorbeeld minstens 50% van de investeringen energiebesparend zijn. Daarom vraagt KBC tijdens de aanvraag van je groene lening offertes, facturen of een expertiseverslag om te bewijzen dat je het geleende bedrag voor een milieuvriendelijke investering zal gebruiken.
Wat kost een energielening bij KBC?
Om jouw energiezuinige of beveiligende renovatiewerken te financieren, is een groene lening op afbetaling de beste keuze. Zo betaal je gespreid en hoef je niet meteen aan je spaargeld te komen. De kosten die gepaard gaan met een energielening schuilen achter het JKP. Het JPK, ofwel Jaarlijks KostenPercentage, is de totale kostprijs van de energielening uitgedrukt als een percentage. Dit percentage is het resultaat van een formule die de interesten maar ook eventuele dossier- of expertisekosten omvat.
Dankzij het JKP weet je wat een energielening werkelijk kost en kan je op een eerlijke manier verschillende energieleningen met elkaar vergelijken, gebaseerd op hetzelfde bedrag en dezelfde looptijd. Het JPK van een groene lening bij KBC bedraagt momenteel 3,65% (opgevraagd in juni, 2023).
Welke documenten heb je nodig om een energielening bij KBC aan te vragen?
Een groene lening bij KBC aangaan doe je niet zomaar. Om een energielening online aan te vragen moet je enkele documenten kunnen voorleggen zodat KBC je kredietwaardigheid kan controleren. Dit zijn:

- Je identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen. Dit lukt ook via de app van itsme®.
- In tegenstelling tot een persoonlijke lening bij KBC, heb je voor een energielening een offerte, bestelbon of factuur nodig van de renovatiewerken die je wenst uit te voeren.
- Je inkomstenbewijzen om je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten. Als particulier zijn dit enkele recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud) met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting. Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van het aanslagbiljet of een bewijs belastbaar inkomen hoofdberoep
Met deze documenten bij de hand kan je jouw energielening bij KBC aanvragen. Je kan natuurlijk ook het dichtstbijzijnde bankkantoor binnenspringen om je aanvraag te doen, hoewel dit natuurlijk minder snel gaat dan online een formulier in te vullen.
Een energielening bij KBC aanvragen: hoe doe je dat?
Zie je er tegenop om een energielening bij KBC aan te vragen omdat je bang bent dat het veel gedoe met zich meebrengt? Dat is echt niet nodig! Door het volgen van een aantal eenvoudige stappen is jouw aanvraag zo gebeurd! We hebben ze voor jouw even opgesomd:
- Ga naar de website van KBC om je groene lening online aan te vragen.
- Vul het totaal te lenen bedrag in waarvoor je een energielening wilt aangaan. Bij KBC kan je tot een maximumbedrag van 20000 euro lenen.
- Selecteer vervolgens het aantal maanden waarin je de groene lening wenst terug te betalen. Een energielening bij KBC kan je in minimum 12, maximum 84 maanden afbetalen. De simulator zal meteen berekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen.
- Beantwoord vervolgens enkele vragen over je burgerlijke staat, gezinssamenstelling, maandelijkse inkomsten en uitgaven. Deze gegevens heeft KBC nodig om je dossier samen te stellen en je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten.
- Je aanvraag wordt met de grootste zorg en nauwkeurigheid bekeken. KBC zal vervolgens het CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) contacteren om na te gaan of je nog andere lopende kredieten hebt. Indien KBC nog met enkele vragen zit, wordt je gecontacteerd om de informatie te bevestigen of aan te vullen.
- Indien je aanvraag op basis van de ingevulde gegevens is goedgekeurd, ontvang je een offerte per e-mail.
- Ga je akkoord met de offerte? Dan moet je nog een aantal documenten opsturen om je energielening bij KBC af te sluiten. Dit zijn onder andere een geldige factuur, een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitskaart (en mogelijks die van je partner), de twee meest recente loonfiches met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting en, indien van toepassing, andere rekeninguittreksels van bijkomende inkomsten zoals bijvoorbeeld kinderbijslag en huurinkomsten.
- Zijn alle documenten ondertekend? Dan stort KBC het volledige bedrag op je persoonlijke zichtrekening .
Is het vergelijken en simuleren van een energielening bij KBC eigenlijk wel zinvol?
Ja hoor! De tarieven en de algemene voorwaarden verschillen namelijk van bank tot bank. Als je dus op zoek bent naar de beste energielening aan de laagste rentevoet en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een energielening vergelijken bij KBC een goed zet. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een groene lening bij een bank als KBC? Dan hebben we voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:
- Je bespaart geld en tijd door een energielening bij KBC online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en bovendien volledig vrijblijvend.
- Je beslist helemaal zelf welke energielening jij het beste vindt. Of je nu kiest voor een energielening bij KBC of een andere bank, het is jouw beslissing. Een energielening vergelijken en simuleren bij KBC is bovendien ook volledig vrijblijvend.
- Het gebeurt wel eens dat kredietverstrekkers als KBC de algemene voorwaarden van hun groene leningen wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere energielening kan afsluiten met dezelfde looptijd.
- Er zijn meer dan 8 verschillende kredietgevers in België die groene leningen aanbieden. Waarom dan niet kredietgevers als KBC online vergelijken en zoeken naar een energielening die het beste bij je past?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over een energielening bij KBC simuleren en aanvragen? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Bouwwerken of verbouwingen die voor minstens 50% energiebesparend zijn of de veiligheid van je woning verhogen, kunnen gefinancierd worden met een energielening bij KBC. Zo is de groene lening uitermate geschikt voor de financiering van zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, dubbel- en hoogrendementsbeglazing, asbestverwijdering enzovoort.
Neen. De laatste jaren zijn de fiscale voordelen voor leningen sterk veranderd. Wie een energielening aanvraagt, kan sinds 1 januari 2012 niet meer van een belastingvoordeel genieten. Het was een tijdelijke maatregel die enkel gold tussen 1 januari 2009 en 31 december 2011. Voor energieleningen afgesloten na deze periode geldt er dus geen fiscaal voordeel meer.
Ja. Voor jouw energiezuinige of beveiligende verbouwingen kan je ook jouw huidig hypothecair krediet hergebruiken. Let wel op dat je al een deel van jouw lopende hypothecaire lening moet hebben afbetaald en bovendien ook voldoende terugbetaalcapaciteit moet hebben om het extra bedrag te lenen. Indien je jouw hypothecaire lening hergebruikt, moet je geen notariskosten betalen. Dossierkosten zijn in dit geval wel nog van toepassing.