Bij welke banken kan je een persoonlijke lening vergelijken?

Wil je een persoonlijke lening online vergelijken en simuleren? Neem dan een kijkje naar de onderstaande kredietverstrekkers. Je bespaart snel enkele tientallen euro’s per maand door vooraf persoonlijke leningen te vergelijken.

Hieronder vind je een simulatie voor een persoonlijke lening van € 10000 met een looptijd van 36 maanden. We hebben verschillende banken vergeleken.

mozzeno persoonlijke lening

€ 306

Maandbedrag

6,50 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 911

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 312

Maandbedrag

7,90 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1219

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 312

Maandbedrag

7,99 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1233

Totale interest
Ga verder
axa persoonlijke lening

€ 315

Maandbedrag

8,75 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1350

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 315

Maandbedrag

8,75 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1350

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 316

Maandbedrag

8,99 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1388

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 316

Maandbedrag

8,99 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1388

Totale interest
Ga verder
mozzeno persoonlijke lening

€ 319

Maandbedrag

9,59 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1480

Totale interest
Ga verder
bnp persoonlijke lening

€ 320

Maandbedrag

9,89 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1526

Totale interest
Ga verder
elantis persoonlijke lening

€ 321

Maandbedrag

9,99 %

Jaarlijkse rentevoet

€ 1542

Totale interest
Ga verder

Persoonlijke leningen vergelijken? Dit moet je weten:

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening op afbetaling om een grote aankoop of een project mee te financieren. Je ontvangt bij een persoonlijke lening het volledige bedrag in één keer op je zichtrekening. Deze lening betaal je vervolgens in maandelijks af aan de kredietverstrekker. Daarbij betaalt je ook een stukje rente, dat de kost is die de kredietverstrekker aan jou verrekend voor het lenen van het bedrag.

Wat zijn de voor- en nadelen van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening heeft enkele voor- en nadelen. We hebben ze voor jou even op een rijtje gezet:

 • Met een persoonlijke lening heb je duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag af aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.

 • Je kiest zelf een looptijd van minimaal 12 en maximaal 180 maanden.

 • De aanvraagprocedure verloopt doorgaans snel.

 • Je ontvangt het volledige bedrag na goedkeuring meteen op je zichtrekening

 • Bij veel kredietverstrekkers moet je vaak geen aankoopfactuur of offerte voorleggen.

 • Als je de lening aan het eind van de looptijd netjes hebt afbetaald, beëindigt de bank automatisch je contract.

 • Geld lenen kost geld, je betaalt met andere woorden altijd meer terug dan dat je leent.

 • Soms betaal je een boeterente aan de aanbieder bij het tussentijds aflossen van de persoonlijke lening. Deze boete betaal je omdat de kredietverstrekker van de lening door het aflossen rente-inkomsten misloopt.

 • Persoonlijke leningen zijn niet flexibel. Je kan het afgeloste geld niet opnieuw opnemen, zoals dat bij een woonkrediet het geval is.

 • Je kunt het leenbedrag niet tussentijds verhogen. Kom je in een situatie terecht waar je meer geld nodig hebt, dan moet je een nieuwe persoonlijke lening afsluiten.

Waarvoor kan je een persoonlijke lening afsluiten?

Met een persoonlijke lening kan je geld lenen voor om het even welk project, zonder dat je aan de kredietverstrekker moet bewijzen waarvoor je de financiering nodig hebt. Een persoonlijke lening is dan ook de beste lening om onvoorziene kosten (zoals een defecte wasmachine of een peperdure energiefactuur), een droomreis, huwelijk, nieuwe hobby, een nieuw interieur of een studie te financieren.

Een persoonlijke lening is daarom anders dan een lening voor een bepaald doel, zoals een autolening, motorlening, renovatielening of fietslening waarvoor je wel bewijsstukken (zoals een factuur) moet voorleggen.

Hoeveel kan je lenen met een persoonlijke lening?

Het bedrag dat je kan lenen via een persoonlijke lening, is sterk afhankelijk van bank tot bank. Een minimumbedrag is er niet, het maximumbedrag dat je kunt lenen bedraagt wel meestal 50000 euro. Het maximumbedrag voor een persoonlijke lening wordt echter afgestemd op je profiel. Factoren die meespelen zijn:

 • Je netto maandinkomen.
 • Je gezinssituatie; woon je samen en heb je kinderen ten laste?
 • Heb je een vaste- of tijdelijke job?
 • Heb je nog andere leningen die moeten blijven lopen?​
 • Heb je nog andere vaste kosten waar je maandelijks rekening mee moet houden, zoals kosten voor kinderopvang en je auto?

Niet elke bank hanteert dezelfde voorwaarden of limieten. Toch volgen kredietverstrekkers de regel dat het totaal van al je maandelijks af te lossen schulden niet hoger dan 33 procent van het besteedbare inkomen mag zijn. Het besteedbare inkomen is hetgeen dat je overhoudt nadat je al je maandelijkse financiële verplichtingen bent nagekomen.

persoonlijke lening vergelijken

Wat kost een persoonlijke lening?

De prijs dat je moet betalen om het geleende bedrag te kunnen gebruiken, wordt uitgedrukt in het vast jaarlijks kostenpercentage (JKP). In dat percentage zitten alle kosten die gepaard gaan bij een persoonlijke lening. Het JKP is nauw verbonden aan het type lening. Zo is een autolening bijvoorbeeld veel goedkoper dan een persoonlijke lening. Wil je dus een persoonlijke lening afsluiten om een wagen aan te kopen? Kies dan meteen voor een autolening. Je zal dan natuurlijk wel moeten bewijzen dat de lening wordt gebruikt voor de financiering van dat doel, bijvoorbeeld door het voorleggen van een offerte of verkoopfactuur.

Let wel op dat het jaarlijks kostenpercentage (JKP) kan verschillen naargelang het kredietbedrag, de looptijd en de gekozen betalingsmodaliteiten. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het simuleren steeds de looptijden en het daaraan verbonden JKP vergelijkt. Zo kan een persoonlijke lening van 50000 euro met een looptijd van 84 maanden goedkoper zijn dan bijvoorbeeld 60 of 120 maanden.

Welke documenten heb je nodig om je persoonlijke lening aan te vragen?

persoonlijke lening vergelijken

Om een persoonlijke lening online aan te vragen moet je enkele documenten kunnen voorleggen zodat de kredietverstrekker je kredietwaardigheid kan controleren. Dit zijn:

 • Je identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen.
 • Je inkomstenbewijzen om je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten. Als particulier zijn dit enkele recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud) met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting. Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van de aangifte van je inkomstenbelastingen of een jaarrekening van de voorbije twee jaar.

Met deze documenten bij de hand kan je jouw persoonlijke lening online aanvragen. Je kan natuurlijk ook het dichtstbijzijnde bankkantoor binnenspringen om je aanvraag te doen, hoewel dit natuurlijk minder snel gaat dan online een formulier in te vullen.

Hoe vraag je een persoonlijke lening online aan?

Zie je er tegenop om een persoonlijke lening aan te vragen omdat je bang bent dat het veel gedoe met zich meebrengt? Dat is echt niet nodig! Door het volgen van een aantal eenvoudige stappen is de aanvraag zo gebeurd:

 1. Vul eerst het bedrag in en selecteer vervolgens de looptijd van de persoonlijke lening. De simulator zal meteen berekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen.
 2. Beantwoord vervolgens enkele vragen over je inkomsten, vaste lasten en gezinssamenstelling. Deze gegevens hebben de kredietverstrekkers nodig om je dossier samen te stellen en je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten.
 3. Heb je de beste persoonlijke lening gevonden? Verstuur dan je aanvraag door naar de kredietverstrekker.
 4. Je aanvraag wordt met de grootste zorg en nauwkeurigheid bekeken. De kredietverstrekker zal vervolgens het CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) contacteren om na te gaan of je nog andere lopende kredieten hebt. Indien de bank nog met enkele vragen zit, wordt je gecontacteerd om de informatie te bevestigen of aan te vullen.
 5. Indien je aanvraag op basis van de ingevulde gegevens is goedgekeurd, ontvang je een offerte per e-mail.
 6. Ga je akkoord met de offerte? Dan moet je nog een aantal documenten opsturen om je lening af te sluiten. Dit zijn onder andere een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitskaart (en mogelijks die van je partner), de twee meest recente loonfiches met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting en, indien van toepassing, andere rekeninguittreksels van bijkomende inkomsten zoals bijvoorbeeld kinderbijslag en huurinkomsten.
 7. Zijn alle documenten ondertekend? Dan wordt het volledige bedrag binnen twee dagen op je persoonlijke zichtrekening gestort.​

Bij welke kredietverleners kan je een persoonlijke lening vergelijken en aanvragen?

Tegenwoordig is het niet eenvoudig om persoonlijke leningen online te vergelijken. Overal moet je lange formulieren invullen om een simulatie te ontvangen. Dankzij BankVergelijker.be hoef je dit maar één keer te doen. Wij vergelijken meteen héél wat persoonlijke leningen van zo goed als alle banken in België. Daarbij horen onder andere Cetelem, KBC, Belfius, Beobank, Bpost bank, Santander, Mozzeno, AXA, ING, Europabank en Cofidis bij om er maar enkele te noemen.

axa persoonlijke lening
kbc persoonlijke lening
belfius persoonlijke lening
beobank persoonlijke lening
bnp paribas fortis persoonlijke lening
cetelem persoonlijke lening
cofidis persoonlijke lening
mozzeno persoonlijke lening
europabank persoonlijke lening
santander persoonlijke lening

Is een persoonlijke lening vergelijken eigenlijk wel zinvol?

Ja hoor! De tarieven en de algemene voorwaarden verschillen namelijk van kredietgever tot kredietgever. Als je dus op zoek bent naar de beste persoonlijke lening aan de laagste rentevoet en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een persoonlijke lening vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een persoonlijke lening? Dan hebben we voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:

 • Je bespaart geld en tijd door persoonlijke leningen online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en bovendien volledig vrijblijvend. Dankzij een vergelijkingsplatform als deze kan je slechts in vijf minuutjes tijd een persoonlijke lening vergelijken en vervolgens afsluiten.
 • Je beslist helemaal zelf welke persoonlijke lening jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de goedkoopste persoonlijke lening kiest of de persoonlijke lening met de beste voorwaarden, het is jouw beslissing. Een persoonlijke lening vergelijken en simuleren op een de website van de kredietgever is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
 • Het gebeurt wel eens dat kredietverstrekkers de algemene voorwaarden van hun persoonlijke leningen wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere persoonlijke lening kan afsluiten met dezelfde looptijd.
 • Er zijn meer dan 15 verschillende kredietgevers in België die persoonlijke leningen aanbieden. Waarom dan niet deze kredietgevers online vergelijken en zoeken naar een persoonlijke lening die het beste bij je past?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over persoonlijke leningen vergelijken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Welke bedragen kan je lenen met een persoonlijke lening?

De meest populaire persoonlijke leningen zijn onder andere: 2000 euro, 3000 euro, 4000 euro, 5000 euro10000 euro, 15000 euro, 20000 euro25000 euro30000 euro40000 euro en 50000 euro.

Waar vind je de goedkoopste persoonlijke lening?

Heel eenvoudig: via BankVergelijker.be! Hoewel het verleidelijk lijkt om voor een persoonlijke lening meteen naar je vertrouwde bank te stappen, is  vertrouwensrelatie geen garantie op de goedkoopste persoonlijke lening. Voor persoonlijke leningen zijn banken immers niet in staat jou als goede klant een cadeau te doen door de rentevoet wat te verlagen.

Kan je een persoonlijke lening online afsluiten als je op de zwarte lijst staat?

Wanneer je een persoonlijke lening of een andere lening op afbetaling niet correct terugbetaalt, zal de kredietverstrekker je wanbetaling melden bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Dit betekent dat je op de zwarte lijst van wanbetalers komt te staan. Het gevolg hiervan is dat je dan geen nieuwe leningen meer kunt afsluiten. Banken of andere kredietverstrekkers zijn immers verplicht om deze lijst te raadplegen alvorens ze iemand krediet geven. Je kan je eigen naam wel van de zwarte lijst laten schrappen door je schulden te vereffenen. Nadien worden je gegevens nog één jaar bewaard op de zwarte lijst waardoor het alsnog moeilijk kan zijn om een nieuwe lening af te sluiten.

Wat is een simulatie van een persoonlijke lening?

Een simulatie van een persoonlijke lening betekent dat je het bedrag dat je mogelijks wilt lenen, kunt invoeren in een online calculator. Je ziet dan in één oogopslag wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zijn

Kan je als student ook online een persoonlijke lening afsluiten?

Dat is in principe mogelijk, want de voornaamste eis is dat je boven de 18 jaar oud. Je zult natuurlijk wel gewoon aan de inkomenseisen en overige voorwaarden moeten voldoen.

Wat gebeurt er als ik een maand mijn persoonlijke lening niet kan aflossen?

Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Het is hoe dan ook verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je kredietverstrekker. Vaak is er dan een betalingsregeling mogelijk. Werk je bovendien met een domiciliëring? Dan zal de bank het verschuldigde bedrag diezelfde maand een tweede keer proberen te incasseren. Als dat opnieuw mislukt, zal ze zelf contact met je opnemen om uitleg te vragen.

Kan je een persoonlijke lening herfinancieren?

Ja! Wie zijn of haar persoonlijke lening of lening op afbetaling wilt herfinancieren, kan ook eventueel van leenvorm veranderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een persoonlijke lening een kredietopening wordt – of andersom. Dat levert in specifieke gevallen voordelen op.

Hulp nodig bij het vergelijken van je persoonlijke lening?

Met BankVergelijker.be ontdek je eenvoudig en snel de goedkoopste en beste persoonlijke leningen van 2022. Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag de beste persoonlijke lening vinden!

Neem contact op

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 93