Bij welke kredietverstrekkers kan je een renovatielening vergelijken?

Wil je een renovatielening online vergelijken en simuleren? Neem dan een kijkje naar de onderstaande kredietverstrekkers. Je bespaart snel enkele euro’s per maand door vooraf renovatieleningen online te vergelijken. Hieronder vind je een simulatie voor een renovatielening van 20000 euro met een looptijd van 36 maanden. We hebben verschillende banken vergeleken.

Bepaal de renovatieleningen simulatie criteria

Bedrag
5000€ 75000€
Looptijd
12 maanden 120 maanden
Conditie
12 aanbiedingen van renovatieleningen van 20000 op 36 maanden.
Ik bespaar tot 2.777,76 dankzij deze vergelijking.
Laatste verificatie : 29/05/2024.
KBC Bank Renovatielening
Renovatielening KBC Bank
3,99%
€ 589,75
€ 1.231,00
Of bezoek de website
BeoBank Renovatielening
Renovatielening BeoBank
4,35%
€ 592,84
€ 1.342,24
Of bezoek de website
Partners Finances Renovatielening
Renovatielening Partners Finances
4,99%
€ 598,33
€ 1.539,88
Of bezoek de website
Mozzeno Renovatielening - Klasse AA
Renovatielening - Klasse AA Mozzeno
6,50%
€ 611,28
€ 2.006,08
Of bezoek de website
Cetelem Renovatielening
Renovatielening Cetelem
6,99%
€ 615,49
€ 2.157,64
Niet beschikbaar
Cofidis Woning renovatielening
Woning renovatielening Cofidis
8,90%
€ 631,87
€ 2.747,32
Of bezoek de website
loading...

Gelieve even te wachten terwijl we de resultaten opladen ...

Over deze vergelijking

Deze vergelijking werd uitgevoerd in mei 2024 en dient vooral als een eerste indicatie of richtlijn voor wie op zoek is naar de goedkoopste renovatielening van 2024 in België. Bij alle banken die in deze vergelijking werden opgenomen, werden tijdens de steekproef dezelfde parameters doorgegeven bij het simuleren van deze renovatielening. Graag verwijzen we jou door naar de website van de aanbieder voor een gepersonaliseerde renovatielening.

De gegevens die in deze renovatielening vergelijking werden doorgegeven zijn de volgende:

Bedrag: € 20.000 – Looptijd: 60 maanden

Een renovatielening vergelijken? Dit moet je weten:

Wat is een renovatielening?

Een renovatielening is een lening op afbetaling om de renovaties aan je woning te financieren. Deze lening wordt daarom ook wel eens de verbouwingslening genoemd.

Waarvoor kan je een renovatielening aangaan?

Zo goed als alle verbouwingen aan je eigen woning kunnen gefinancierd worden met een renovatielening. Zo is renovatielening uitermate geschikt voor de financiering van een nieuwe keuken of badkamer. Anderzijds is een renovatielening ook geschikt voor bijna alle buitenwerken. Denk maar het zandstralen van de gevel, het renoveren van het dak of het plaatsen van een zwembad of terras.

Goed om weten: voor energievriendelijke investeringen (zoals het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen, hoogrendementsglas, …) bestaat er een aparte lening, namelijk de groene lening.

Wat zijn de voorwaarden om een renovatielening aan te vragen?

De rentevoet van een renovatielening ligt doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening. Tegenover die lagere rentevoet staan dan ook iets strengere voorwaarden. Behalve het bewijzen van je identiteit en inkomsten, zijn er nog twee bijkomende belangrijke voorwaarden om een renovatielening aan te vragen. De eerste voorwaarde is dat je de eigenaar bent van de woning waar je de verbouwingslening voor aanvraagt. De tweede belangrijke voorwaarde is dat je het geleende bedrag alleen gebruikt voor de verbouwingen. Daarom vragen banken of andere kredietgevers tijdens de aanvraag van je renovatielening offertes, facturen of een expertiseverslag om te bewijzen dat je het geleende bedrag voor een renovatie zal gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een renovatielening?

Een renovatielening heeft enkele voor- en nadelen. We hebben ze voor jou even op een rijtje gezet:

 • Met een renovatielening heb je duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag af aan de kredietverstrekker. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.

 • Je kiest zelf een looptijd van minimaal 12 en maximaal 48 maanden.

 • De aanvraagprocedure verloopt doorgaans snel.

 • Voor een renovatielening is er geen hypotheek nodig en moet je dus niet naar de notaris. Dat bespaart je heel wat extra kosten.

 • Je ontvangt het volledige bedrag nadat de kredietgever de ondertekende documenten en het investeringsbewijs heeft ontvangen.

 • Als je de renovatielening aan het eind van de looptijd netjes hebt afbetaald, beëindigt de bank automatisch je contract.

 • Voor een renovatielening leen je vaak tegen een heel aantrekkelijk tarief.

 • Geld lenen kost geld, je betaalt met andere woorden altijd meer terug dan dat je leent.

 • Soms betaal je een boeterente aan de aanbieder bij het tussentijds aflossen van de renovatielening. Deze boete betaal je omdat de kredietverstrekker van de lening door het aflossen rente-inkomsten misloopt.

 • Het geleende bedrag is vaak beperkt tot het factuurbedrag van je renovatie.

Hoeveel kan je lenen met een renovatielening?

beste renovatielening simuleren

Het bedrag dat je kan lenen via een renovatielening, is sterk afhankelijk van bank tot bank. Een minimumbedrag is er niet, het maximumbedrag dat je kunt lenen bedraagt wel meestal 25000 of 50000 euro. Deze bedragen worden echter vaak afgestemd op je profiel, alsook de grondredenen waarvoor het geld zal gebruikt worden. Factoren die meespelen zijn:

 • Je netto maandinkomen.
 • Je gezinssituatie; woon je samen en heb je kinderen ten laste?
 • Heb je een vaste- of tijdelijke job?
 • Heb je nog andere leningen die moeten blijven lopen?​
 • Heb je nog andere vaste kosten waar je maandelijks rekening mee moet houden, zoals kosten voor de kinderopvang?
 • Het doel van de renovatielening.

Let wel op: het geleende bedrag is vaak beperkt tot het factuurbedrag van je renovatie.

Wat kost een renovatielening?

De prijs dat je moet betalen om het geleende geld te kunnen gebruiken, wordt uitgedrukt in het vast jaarlijks kostenpercentage (JKP). Het JPK is een indicator die je laat zien wat de renovatielening nu exact kost. Met behulp van het JKP kan je eenvoudig renovatieleningen vergelijken.

Voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie heeft gekocht én dat pand binnen 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor het pand ook een renteloze renovatielening aangaan. De rente die je dan normaal gezien voor dat renovatiekrediet betaalt, wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald. De voorwaarden voor een renteloze renovatielening kan je hier terugvinden.

Welke documenten heb je nodig om je renovatielening aan te vragen?

Om een renovatielening online aan te vragen moet je enkele documenten kunnen voorleggen zodat de kredietverstrekker je kredietwaardigheid kan controleren. Dit zijn:

 • Je identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen.
 • De offerte of ondertekende factuur van de aannemer/verkoper waarvoor je een renovatielening wilt aangaan.
 • Je inkomstenbewijzen om je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten. Als particulier zijn dit enkele recente loonfiches (van maximaal 3 jaar oud) met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting. Als je zelfstandig bent, kan je je inkomen bewijzen door middel van de aangifte van je inkomstenbelastingen of een jaarrekening van de voorbije twee jaar.

Met deze documenten bij de hand kan je jouw renovatielening online simuleren, vergelijken en aanvragen. Je kan natuurlijk ook het dichtstbijzijnde bankkantoor binnenspringen om je aanvraag te doen, hoewel dit natuurlijk minder snel gaat dan online een formulier in te vullen.

goedkope renovatielening belgie

Hoe vraag je een renovatielening online aan?

Zie je er tegenop om een renovatielening aan te vragen omdat je bang bent dat het veel gedoe met zich meebrengt? Dat is echt niet nodig! Door het volgen van een aantal eenvoudige stappen is de aanvraag zo gebeurd:

 1. Vul eerst het bedrag in dat je wilt lenen en selecteer vervolgens het aantal maanden waarin je de renovatielening wenst terug te betalen. De simulator zal meteen berekenen hoeveel je maandelijks moet terugbetalen.
 2. Beantwoord vervolgens enkele vragen over je woning, inkomsten, vaste lasten en gezinssamenstelling. Deze gegevens hebben de kredietverstrekkers nodig om je dossier samen te stellen en je financiële situatie zo goed mogelijk in te schatten.
 3. Heb je de beste renovatielening gevonden? Verstuur dan je aanvraag door naar de kredietverstrekker.
 4. Je aanvraag wordt met de grootste zorg en nauwkeurigheid bekeken. De kredietverstrekker zal vervolgens het CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) contacteren om na te gaan of je nog andere lopende kredieten hebt. Indien de bank nog met enkele vragen zit, wordt je gecontacteerd om de informatie te bevestigen of aan te vullen.
 5. Indien je aanvraag op basis van de ingevulde gegevens is goedgekeurd, ontvang je een offerte per e-mail.
 6. Ga je akkoord met de offerte? Dan moet je nog een aantal documenten opsturen om je lening af te sluiten. Dit zijn onder andere een geldig investeringsbewijs zoals ondertekende factuur of offerte van de aannemer/verkoper, een kopie van de voor- en achterkant van je identiteitskaart (en mogelijks die van je partner), de twee meest recente loonfiches met bijhorende rekeninguittreksels van de loonstorting en, indien van toepassing, andere rekeninguittreksels van bijkomende inkomsten zoals bijvoorbeeld kinderbijslag en huurinkomsten.
 7. Zijn alle documenten ondertekend? Dan wordt het volledige bedrag uitbetaald nadat de kredietverstrekker de ondertekende documenten en het investeringsbewijs heeft ontvangen, op een bankrekening naar keuze.​

Bij welke kredietverleners kan je een renovatielening vergelijken, simuleren en aanvragen?

Tegenwoordig is het niet eenvoudig om een renovatielening online te vergelijken. Overal moet je lange formulieren invullen om een simulatie te ontvangen. Soms geraak je zelf helemaal niet verder dan een afspraak om de dichtstbijzijnde bank te bezoeken. Dankzij BankVergelijker.be hoef je dit maar één keer te doen. Wij vergelijken meteen heel wat renovatieleningen van zo goed als alle kredietverstrekkers in België. Daarbij horen onder andere KBC, Mozzeno, Cetelem, Crelan, BNP Paribas Fortis, AXA, Belfius, Argenta en Belfius bij om er maar enkele te noemen.

axa persoonlijke lening
kbc persoonlijke lening
belfius persoonlijke lening
beobank persoonlijke lening
bnp paribas fortis persoonlijke lening
cetelem persoonlijke lening
cofidis persoonlijke lening
mozzeno persoonlijke lening
europabank persoonlijke lening
santander persoonlijke lening

Is een renovatielening vergelijken eigenlijk wel zinvol?

Ja hoor! De tarieven en de algemene voorwaarden verschillen namelijk van kredietgever tot kredietgever. Als je dus op zoek bent naar de beste renovatielening aan de laagste rentevoet en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een renovatielening vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een renovatielening? Dan hebben we voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:

 • Je bespaart geld en tijd door renovatieleningen online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en bovendien volledig vrijblijvend. Dankzij een vergelijkingsplatform als deze kan je slechts in vijf minuutjes tijd een renovatielening vergelijken en vervolgens afsluiten.
 • Je beslist helemaal zelf welke renovatielening jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de goedkoopste renovatielening kiest of de renovatielening met de beste voorwaarden, het is jouw beslissing. Een renovatielening vergelijken en simuleren op een de website van de kredietgever is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
 • Het gebeurt wel eens dat kredietverstrekkers de algemene voorwaarden van hun renovatieleningen wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere renovatielening kan afsluiten met dezelfde looptijd.
 • Er zijn meer dan 15 verschillende kredietgevers in België die renovatielening aanbieden. Waarom dan niet deze kredietgevers online vergelijken en zoeken naar een renovatielening die het beste bij je past?

Veelgestelde vragen

Heb je nog een specifieke vraag over renovatieleningen vergelijken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:

Waar vind je de goedkoopste renovatielening?

Heel eenvoudig: via BankVergelijker.be! Hoewel het verleidelijk lijkt om voor een renovatielening meteen naar je vertrouwde bank te stappen, is een vertrouwensrelatie geen garantie op de goedkoopste renovatielening. Voor renovatieleningen zijn banken immers niet in staat jou als goede klant een cadeau te doen door de rentevoet wat te verlagen.

Wat is een simulatie van een renovatielening?

Een simulatie van een renovatielening betekent dat je het bedrag dat je mogelijks wilt lenen, kunt invoeren in een online calculator. Je ziet dan in één oogopslag wat het maandbedrag, de rente en de aflossingstijd van dat bedrag zal zijn.

Wanneer gebeurt de uitbetaling van je renovatielening?

De uitbetaling van je renovatielening gebeurt doorgaans nadat de kredietverlener de ondertekende documenten en het investeringsbewijs heeft ontvangen. De betaling gebeurt vervolgens op een rekening naar keuze, waarvan jij de (mede)houder bent.

Waarvoor kan je een renovatielening aangaan?

Zo goed als alle verbouwingen aan je eigen woning kunnen gefinancierd worden met een renovatielening. Zo is renovatielening uitermate geschikt voor de financiering van een nieuwe keuken of badkamer. Anderzijds is een renovatielening ook geschikt voor bijna alle buitenwerken. Denk maar het zandstralen van de gevel, het renoveren van het dak of het plaatsen van een zwembad of terras.

Wat gebeurt er als ik een maand mijn renovatielening niet kan aflossen?

Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Het is hoe dan ook verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je kredietverstrekker. Vaak is er dan een betalingsregeling mogelijk. Werk je bovendien met een domiciliëring? Dan zal de bank het verschuldigde bedrag diezelfde maand een tweede keer proberen te incasseren. Als dat opnieuw mislukt, zal ze zelf contact met je opnemen om uitleg te vragen.

Wanneer begin je met terugbetalen?

De terugbetaling van je renovatielening start een maand na de uitbetaling van het kredietbedrag. De volgende terugbetalingen gebeuren op dezelfde dag van de maand als de eerste terugbetaling.

Wat zijn de voorwaarden om een renovatielening aan te vragen?

Behalve het bewijzen van je identiteit en inkomsten, zijn er nog twee bijkomende belangrijke voorwaarden om een renovatielening aan te vragen. De eerste voorwaarde is dat je de eigenaar bent van de woning waar je de verbouwingslening voor aanvraagt. De tweede belangrijke voorwaarde is dat je het geleende bedrag alleen gebruikt voor de verbouwingen. Daarom vragen banken of andere kredietgevers tijdens de aanvraag van je renovatielening offertes, facturen of een expertiseverslag om te bewijzen dat je het geleende bedrag voor een renovatie zal gebruiken.

Wat is een renteloze renovatielening?

Voor wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie heeft gekocht én dat pand binnen 5 jaar grondig renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor het pand ook een renteloze renovatielening aangaan. De rente die je dan normaal gezien voor dat renovatiekrediet betaalt, wordt door de Vlaamse overheid terugbetaald.

Hulp nodig bij het vergelijken van je renovatielening?

Met BankVergelijker.be ontdek je eenvoudig en snel de goedkoopste en beste renovatielening van 2022. Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag de beste renovatielening vinden!

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 98