Welke spaarrekening biedt de hoogste rente?
Ben je op zoek naar een spaarrekening met het hoogste rendement? Neem dan een kijkje naar het overzicht hieronder. In één oogopslag zie je de spaarrekeningen met de hoogste basisrente en getrouwheidspremie!
De spaarrekeningen met het hoogste rendement in juni

Tempo
0,70 %
0,70 %
1,40 %

Fidelity
0,30 %
0,70 %
1,00 %

Fidelity
0,15 %
0,65 %
0,80 %

Fidelity
0,35 %
0,25 %
0,60 %
Een spaarrekening vergelijken en openen? Dit moet je weten:
Wat is een spaarrekening?
Een spaarrekening, ook wel gekend als een spaarboekje, is een rekening waarop je geld stort dat je niet meteen nodig hebt. In ruil hiervoor krijg je van de bank een vergoeding, de intresten. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt grotendeels af van het type spaarrekening en bij welke bank je de spaarrekening onderbrengt. Daarom is een spaarrekening vergelijken een verstandige keuze.
De meeste Belgische spaarrekeningen zijn gereglementeerde spaarrekeningen. Dit houdt in dat deze spaarrekening voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten, waaronder het aanbieden van een basisrente en getrouwheidspremie, met een gecombineerd minimum rentevoet van 0,11%.
Wat is het verschil tussen de basisrente en de getrouwheidspremie?
Wanneer je spaart, heb je recht op twee soorten intresten: een basisrente en een getrouwheidspremie.
De basisrente
Voor elk bedrag dat jij op jouw spaarrekening stort, ontvang je een basisrente. Deze basisrentevoet wordt berekend per dag, over de gehele periode dat jouw spaargeld op de spaarrekening staat. De minimale basisrente op een gratis spaarrekening brengt vanaf de eerste dag een basisrente van minimaal 0,01% op. Deze minimumrente wordt verzekerd door het Belgische recht. Belangrijk om te weten: een Belgische bank mag de basisrente op hun spaarrekeningen iedere dag aanpassen, op voorwaarde dat ze haar klanten hierover tijdig informeert. Bij de meeste banken ontvang je de basisrente eenmaal per jaar op je spaarrekening. Dat gebeurt doorgaans op 1 januari.
De getrouwheidspremie
Bovenop de basisrentevoet ontvang je op een spaarrekening een getrouwheidspremie. Deze premie ontvang je enkel voor spaargelden die 12 maanden op jouw spaarrekening blijven staan. In tegenstelling tot de basisrente, wordt het percentage van de getrouwheidspremie wordt voor 12 maanden vastgelegd op het ogenblik dat je de storting doet. Tijdens deze 12 maanden kan de bank het percentage van de getrouwheidspremie dus niet wijzigen voor het gestorte bedrag. De getrouwheidspremie op een spaarrekening bedraagt minimaal 0,10%. De verworven getrouwheidspremies worden driemaandelijks uitbetaald, namelijk op 1 april, 1 juli, 1 oktober en 1 januari.

Een spaarrekening vergelijken doe je via de onderstaande criteria:
- Wat is de huidige basisrente op de spaarrekening?
- Wat is de getrouwheidspremie op de spaarrekening?
- Is er een minimumbedrag dat op de spaarrekening dient te staan?
- Welke kosten zijn er verbonden aan de spaarrekening? Denk hierbij vooral aan het openen van een verplichte zichtrekening, wat vaak wel kosten met zich meebrengt.
- Is er een overlijdensverzekering gekoppeld aan de spaarrekening en zo ja, wat zijn de kosten hiervan?
- Is het mogelijk om de spaarrekening online te openen of moet je je bij een bankkantoor melden?
- Kan je een spaarrekening openen zonder ook een zichtrekening te hebben bij dezelfde bank?
- Is de spaarrekening beschermd door een garantiefonds?
In België zijn de intresten op gereglementeerde spaarrekeningen vrijgesteld van belastingen tot 980 euro per persoon en per jaar. Deel je de spaarrekening met je partner (zowel gehuwden als wettelijke samenwonenden), dan bedraagt de vrijstelling 1960 euro per jaar. Wanneer de intresten op je spaarrekening hoger liggen dan het vrijgestelde bedrag, dan zal jouw bank bovenop het vrijgestelde bedrag 15 % roerende voorheffing inhouden. Let op: de banken bekijken elke spaarrekening afzonderlijk om te bepalen of je boven het vrijgestelde bedrag komt. Daarbij horen ook de interesten van de spaarrekeningen van je minderjarig kind. In principe neem elke ouder daarvan de helft voor zijn rekening.
Wat kost een spaarrekening?
Een spaarrekening openen, beheren en afsluiten in België is vaak gratis. Let wel op dat er andere kosten in rekening kunnen gebracht kunnen worden. Denk maar aan de zichtrekening die je mogelijks aan je spaarrekening koppelt. Daarvan lopen de kosten sterk uiteen. Net daarom is het belang van een spaarrekening vergelijken zo groot.
Zijn er voorwaarden om een spaarrekening te kunnen openen in België?
Ja. Er zijn doorgaans enkele gemeenschappelijke voorwaarden voor het openen van een rekening bij een Belgische bank. Dit zijn:
- Je bent een natuurlijk persoon.
- Je bent meerderjarig.
- Je gebruikt de spaarrekening uitsluitend voor privédoeleinden.
- Je woont in België en hebt een officieel adres op Belgisch grondgebied.
- Je bent niet onderworpen aan maatregelen die jouw burgerrechten en/of beslissingsbevoegdheid over jouw (spaar)rekening beperkt.
Wat heb je nodig om een spaarrekening online te openen?
Om een spaarrekening online te openen heb je enkele gegevens en documenten nodig. We hebben ze voor jou hieronder even opgesomd:
- Je Belgische e-ID of Belgische verblijfsvergunning om je identiteit te bewijzen. Bij sommige banken voldoet ook de itsme®-app op je smartphone of tablet.
- Een e-mailadres en een Belgisch telefoonnummer waarop de bank je kan contacteren.
- Een zichtrekening bij een andere Belgische bank waarvan jij de enige houder bent. Deze rekening zal worden gebruikt als referentierekening om je identiteit correct te identificeren.
Met deze documenten en informatie bij de hand kan je jouw spaarrekening online openen. Je kan natuurlijk ook het dichtstbijzijnde bankkantoor binnenspringen om je spaarrekening te openen, hoewel dit natuurlijk minder snel gaat dan online een formulier in te vullen.

Bij welke banken kan je een spaarrekening vergelijken en openen?
Tegenwoordig is het niet eenvoudig om een spaarrekening online te vergelijken. Overal moet je lange formulieren invullen om een spaarrekening te openen. Soms geraak je zelf helemaal niet verder dan een afspraak om de dichtstbijzijnde bank te bezoeken. Dankzij BankVergelijker.be hoef je dit maar één keer te doen. Wij vergelijken meteen heel wat spaarrekeningen van zo goed als alle banken in België. Daarbij horen onder andere ING, Santander, MeDirect, Keytrade Bank, KBC, Europabank, Belfius, AXA, Crelan en BNP Paribas Fortis bij om er maar enkele te noemen.









Is een spaarrekening vergelijken eigenlijk wel zinvol?
Ja hoor! De basisrente, getrouwheidspremie en de algemene voorwaarden verschillen namelijk van bank tot bank. Als je dus op zoek bent naar de beste spaarrekening met de hoogste spaarrente met het minst aantal beperkingen, is een spaarrekening vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een spaarrekening? Dan hebben we voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:
- Je bespaart geld en tijd door spaarrekeningen online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en bovendien volledig vrijblijvend. Dankzij een vergelijkingsplatform als deze kan je slechts in vijf minuutjes tijd een spaarrekening vergelijken en vervolgens openen.
- Je beslist helemaal zelf welke spaarrekening jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de spaarrekening met de hoogste basisrente kiest of de spaarrekening met de beste voorwaarden of de hoogste getrouwheidspremie, het is jouw beslissing. Een spaarrekening vergelijken op een de website van de bank is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
- Het gebeurt wel eens dat banken de algemene voorwaarden of rente van hun spaarrekeningen wijzigen.
- Er zijn meer dan 15 verschillende banken in België die spaarrekeningen aanbieden. Waarom dan niet deze kredietgevers online vergelijken en zoeken naar een spaarrekening die het beste bij je past?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over spaarrekeningen vergelijken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Heel eenvoudig: via BankVergelijker.be! Hoewel het verleidelijk lijkt om voor een spaarrekening meteen naar je vertrouwde bank te stappen, is een vertrouwensrelatie geen garantie op een spaarrekening met het hoogste rendement. Voor een spaarrekening zijn banken immers niet in staat jou als goede klant een cadeau te doen door de rentevoet wat te verhogen.
Ja, veel banken in België bieden de mogelijkheid om een spaarrekening online te openen via hun website.
In België zijn de intresten op gereglementeerde spaarrekeningen vrijgesteld van belastingen tot 980 euro per persoon en per jaar. Deel je de spaarrekening met je partner (zowel gehuwden als wettelijke samenwonenden), dan bedraagt de vrijstelling 1960 euro per jaar. Wanneer de intresten op je spaarrekening hoger liggen dan het vrijgestelde bedrag, dan zal jouw bank bovenop het vrijgestelde bedrag 15 % roerende voorheffing inhouden.
Een spaarrekening openen, beheren en afsluiten in België is vaak gratis. Let wel op dat er andere kosten in rekening kunnen gebracht kunnen worden. Denk maar aan de zichtrekening die je mogelijks aan je spaarrekening koppelt. Daarvan lopen de kosten sterk uiteen.
Bij de meeste banken ontvang je de basisrente eenmaal per jaar op je spaarrekening, meestal op 1 januari. De verworven getrouwheidspremies worden driemaandelijks uitbetaald, namelijk op 1 april, 1 juli, 1 oktober en 1 januari.