Bij welke verzekeraars kan je een bakfietsverzekering vergelijken?
Wil je een bakfietsverzekering vergelijken en simuleren? Neem dan een kijkje naar de onderstaande verzekeraars. Je bespaart snel enkele tientallen euro’s per maand door vooraf bakfietsverzekeringen te vergelijken.




Bakfietsverzekeringen vergelijken? Dit moet je weten:
Hoe ontdek jij nu welke bakfietsverzekering het beste bij je past? Je wil natuurlijk goed verzekerd zijn maar ook niet te veel betalen! Met de onderstaande informatie sluit jij straks de beste bakfietsverzekering af.
Wat is een bakfietsverzekering?
Met een bakfietsverzekering komt de verzekeraar tussen bij schade die jij met je fiets in het verkeer hebt veroorzaakt aan derden. Dat kan gaan om materiële schade aan een voertuig of een eigendom, maar ook in gevallen waarbij lichamelijke schade aan derden is veroorzaakt. Als je met een duurdere bakfiets rondrijdt of dagelijks met de bakfiets de baan op gaat, dan is een bakfietsverzekering zeker een meerwaarde.
Net als bij autoverzekeringen zijn er verschillende waarborgen mogelijk, met als enige verschilpunt dat een bakfietsverzekering in de meeste gevallen niet verplicht is. Elektrische bakfietsen die sneller kunnen dan 25 kilometer per uur (dus elektrische bakfietsen waar je niet altijd zelf moet trappen) moeten volgens de Belgische wetgeving wél verzekerd zijn.
Welke dekking kies je voor je bakfietsverzekering?
In België zijn er twee bakfietsverzekeringen waaruit je kan kiezen. De ene verzekering dekt meer dan de andere. De BA-bakfietsverzekering biedt een beperkte dekking. Je kan ook voor een ruimere dekking kiezen door een omnium af te sluiten. We hebben ze voor jou even toegelicht:
Burgerlijke Aansprakelijkheid
Met de BA-verzekering verzekert iedere fietser zich tegen lichamelijke of materiële schade aan derden. Daardoor moet je de kosten van de schade aan derden niet uit je eigen portemonnee betalen. De schade aan je eigen bakfiets wordt met de BA-verzekering echter niet gedekt.
Omnium
Een omniumverzekering biedt een ruimere dekking dan de gewone bakfietsverzekering (BA). Bovenop de schade aan derden vergoedt een omniumverzekering ook schade waar je zelf niet verantwoordelijk voor bent. Zo bieden de meeste fietsverzekeraars met een omniumverzekering dekking tegen materiële schade en (poging tot) diefstal. Op die manier ben je optimaal beschermt, zelfs na een ongeval in fout met schade of een total loss van je bakfiets.
Omniumverzekeringen zijn geen wettelijk verplichte verzekeringen. Dit betekent dat de dekkingen per bakfietsverzekering kunnen verschillen per verzekeraar. Net daarom is het belang van een bakfietsverzekering vergelijken zo groot!
Kan je jezelf en jouw bakfiets nog beter beschermen?
Ja hoor! Je kan jouw bakfietsverzekering nog verder uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen om jezelf en jouw bakfiets beter te beschermen. We hebben ze even voor jou opgesomd:
Diefstalverzekering
Dankzij een diefstalverzekering wordt je vergoed voor de financiële gevolgen van een diefstal of poging tot diefstal van je bakfiets. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar bepaalde vereisten zal stellen om verzekerd te zijn tegen diefstal. Zo moet je bijvoorbeeld bij sommige verzekeraars over een ART-goedgekeurd fietsslot of een Sold Secure Bicycle slot beschikken. Bovendien moet je de verzekerde bakfiets op de openbare weg of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats altijd vastmaken met zo’n slot aan een vast bevestigingspunt. Bij je thuis of in een slotvast privégebouw gelden deze voorwaarden natuurlijk niet.
Rechtsbijstandsverzekering
Met de rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridisch advies en deskundige rechtshulp. Dit is handig wanneer je in een conflict komt met je bakfiets in het verkeer. Zo zal de verzekeraar je informeren over je rechten, je rechten verdedigen als vragende- en als verdedigende partij. Hierbij zal de verzekeraar in eerste instantie proberen tot een minnelijke schikking te komen met de tegenpartij. Wordt er toch een gerechtelijke procedure opgestart, zal de verzekeraar de procedurekosten en de erelonen van advocaten en experten op zich nemen. Zelfs wanneer je de zaak verliest.
Pechverhelping
Heb je een technisch defect, lekke band, batterijprobleem of andere pech op de openbare weg? Dan ontvang je met de bijstandsverzekering onmiddellijk pechverhelping. Jouw bakfiets wordt dan ter plaatse hersteld. Als een herstelling ter plaatse niet mogelijk is, wordt er vervoer geregeld naar de herstelplaats naar keuze of naar je woning. Indien nodig kan je vaak ook rekenen op een vervangfiets of mobiliteitsbudget. Onthoud wel dat de voorwaarden verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Bovendien kan je bij een reisverzekering ook een verzekering pechverhelping afsluiten.
Afhankelijk van je situatie kan het zinvol zijn om een aanvullende bakfietsverzekering te overwegen.
Wat kost een bakfietsverzekering in België?
De premie van een bakfietsverzekering verschilt van persoon tot persoon en wordt berekend op basis van enkele criteria:

- Het type bakfiets; gaat het om elektrisch model?
- De leeftijd van de bakfiets. Gaat het om een spiksplinternieuwe fiets of om een fiets die je al enkele maanden of jaren bezit?
- Hoe hoger de cataloguswaarde van je bakfiets is, hoe hoger de premie. De cataloguswaarde is de aankoopprijs van je bakfiets inclusief de vaste accessoires en zonder kortingen.
- Je woonplaats heeft ook invloed op de premie van je bakfietsverzekering. Wanneer je in een drukke stad woont, is het risico op schade of een ongeval voor de verzekeraar hoger, dan wanneer je in een landelijke gemeente woont.
- De gewenste dekkingen voor je bakfiets. Kies je voor een gewone bakfietsverzekering of een omnium bakfietsverzekering?
- Heb je nog andere verzekeringen bij de verzekeraar afgesloten? Denk maar een autoverzekering of motorverzekering. Vraag daarom altijd aan de verzekeraar of je in aanmerking komt voor een korting.
De goedkoopste bakfietsverzekering bestaat dus de facto niet. De premie die je betaalt voor een bakfietsverzekering hangt, zoals eerder gezegd, af van persoon tot persoon. Zorg er dus voor dat je tijdens de simulatie van je bakfietsverzekering alle gegevens zo correct mogelijk invult. Op die manier kom je uiteindelijk uit op de beste fietsverzekering in jouw situatie.
Wat heb je nodig om een bakfietsverzekering te vergelijken?
Om een bakfietsverzekering online te vergelijken en simuleren, heb je een aantal gegevens over jezelf en je fiets nodig. Neem deze bij de hand zodat je een offerte op maat ontvangt na de simulatie:
- Het aankoopbewijs waarop je het type, de leeftijd (of aankoopdatum) en de aankoopprijs van de bakfiets die je wilt verzekeren kan terugvinden. Indien je vaste accessoires op een ander aankoopbewijs staan, neem je die er best ook bij.
- Je persoonlijke gegevens als jouw naam, geboortedatum en woonplaats.
Bij welke verzekeraars kan je een bakfietsverzekering vergelijken, simuleren en afsluiten?
Tegenwoordig is het niet eenvoudig om een bakfietsverzekering online te vergelijken. Overal moet je lange formulieren invullen om een simulatie te ontvangen. Soms geraak je zelf helemaal niet verder dan een afspraak om het dichtsbijzijnde verzekeringskantoor te bezoeken. Dankzij BankVergelijker.be hoef je dit maar één keer te doen. Wij vergelijken meteen heel wat bakfietsverzekering van zo goed als alle verzekeringsmaatschappijen in België. Daarbij horen onder andere Baloise, KBC, DVV, Yuzu, Ethias, AXA, Allianz Assistance en Hopala bij om er maar enkele te noemen.








Is een bakfietsverzekering vergelijken eigenlijk wel zinvol?
Ja hoor! De premies, voorwaarden en waarborgen bij een bakfietsverzekering verschillen namelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Als je dus op zoek bent naar de beste bakfietsverzekering voor jezelf en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een bakfietsverzekering vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een bakfietsverzekering? Dan heb ik voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:
- Je bespaart geld en tijd door je bakfietsverzekering online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en je hebt bovendien geen aankoopverplichting. Dankzij een vergelijkingsplatform als deze kan je slechts in vijf minuutjes tijd een bakfietsverzekering vergelijken en vervolgens afsluiten.
- Je beslist helemaal zelf welke bakfietsverzekering jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de goedkoopste bakfietsverzekering kiest of de bakfietsverzekering die de meest volledige dekking biedt, het is jouw beslissing. Een bakfietsverzekering vergelijken en simuleren op een de website van de verzekeraar is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
- Het gebeurt wel eens dat verzekeringsmaatschappijen de algemene voorwaarden van hun bakfietsverzekering wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere bakfietsverzekering kan afsluiten met een gelijke dekking.
- Er zijn meer dan 15 verschillende verzekeringsmaatschappijen in België die bakfietsverzekering aanbieden. Waarom dan niet deze verzekeringsmaatschappijen online vergelijken en zoeken naar een bakfietsverzekering die het beste bij je past?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over bakfietsverzekeringen vergelijken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Is een bakfietsverzekering verplicht?
Neen. De Belgische wet legt geen verzekeringsverplichtingen op voor bakfietsen. Heb je een elektrische bakfiets die sneller gaat dan 25 km per uur zonder dat je hoeft te trappen? Dan ben je wel verplicht een bakfietsverzekering te nemen.
In welke landen geeft een bakfietsverzekering dekking?
Wanneer je met de bakfiets naar het buitenland gaat, is het verstandig vooraf te checken of jouw verzekering dekking geeft in de landen die je met de fiets bezoekt. Dit kun je nagaan in de polisvoorwaarden. Doorgaans ben je in alle landen van Europa verzekerd.
Kan je een bakfietsverzekering opzeggen?
Een bakfietsverzekering wordt automatisch jaarlijks verlengd. Als je wilt veranderen van verzekeraar of een bakfietsverzekering wilt opzeggen, neem dan tijdig contact op met de verzekeraar. In veel gevallen zal je er wel rekening mee moeten houden dat verzekeraars een opzegtermijn hanteren. Gemiddeld duurt deze opzegtermijn twee of drie maanden. Deze opzegtermijn is vaak ook terug te vinden in polisvoorwaarden.
Zijn fietsaccessoires ook verzekerd?
Doorgaans is alles wat op of aan je bakfiets is vastgemaakt en jouw eigendom is, meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan je bagagetassen, fietshelm, kinderstoeltje, fiets-gps of computer. Hier hangt altijd een maximumwaarde aan vast.
Hulp nodig bij het vergelijken van je bakfietsverzekering?
Met BankVergelijker.be ontdek je eenvoudig en snel de goedkoopste en beste bakfietsverzekering in jouw situatie. Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag de beste bakfietsverzekering te vinden!