Bij welke verzekeraars kan je een brandverzekering vergelijken?
Wil je een reisverzekering vergelijken en simuleren? Neem dan een kijkje naar de onderstaande verzekeraars. Je bespaart snel enkele tientallen euro’s per maand door vooraf brandverzekeringen online te vergelijken.
Brandverzekering vergelijken? Dit moet je weten:
Hoe ontdek jij nu welke brandverzekering het beste bij je past? Je wil natuurlijk goed verzekerd zijn maar ook niet te veel betalen! Met de onderstaande informatie sluit jij straks de beste brandverzekering af.
Wat is een brandverzekering?
Een brandverzekering, ook wel gekend als een woonverzekering, biedt je bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. De naam van deze verzekering is echter wel misleidend: een brandverzekering dekt namelijk veel meer dan alleen brandschade. Ook waterschade, vandalisme, storm- en hagelschade, glasbreuk of schade aan het gebouw na inbraak kunnen worden gedekt.
Wat dekt de brandverzekering?
De brandverzekering beschikt over enkele standaarddekkingen en enkele optionele dekkingen om zo jezelf, je woning en je inboedel optimaal te beschermen.
Bovendien zijn er nog enkele aanvullende dekkingen die de verzekeraar kan aanbieden en inbegrepen zijn in je verzekering, je kiest met andere woorden dus niet zelf tussen de opties. Dit zijn bijvoorbeeld dekkingen die gaan over kosten naar aanleiding van een schadegeval en niet de schade zelf. Voorbeelden zijn expertisekosten, reddingskosten, kosten voor het slopen, opruimen en vervoeren van het puin.
Wanneer ben je niet gedekt door de brandverzekering?
Er zijn een aantal situaties waarbij de verzekeraar je niet zal vergoeden:
- Schade die je zelf opzettelijk hebt aangebracht of met de hulp van een medeplichtige
- Schade die is veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud of traag en progressief verval (bijvoorbeeld versleten waterleiding)
- Schade die is veroorzaakt door slechte bescherming van de goederen (zoals het ontbreken van een alarm ondanks de gestelde voorwaarden)
- Schade ten gevolge van een oorlog, een bezetting of inbeslagname
Is een brandverzekering verplicht?
Op z’n Belgisch: ja en nee. Voor huurders of verhuurders is een brandverzekering afsluiten verplicht. Voor eigenaars is een brandverzekering wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk gaat je bank je vaak verplichten om een brandverzekering te nemen.
Wat kost een brandverzekering in België?
De premie van een brandverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:
- De waarde van de woning die je wenst te verzekeren. Hoe duurder het is om je woning te herstellen in geval van een brand, hoe duurder je premie zal zijn. De verzekeraar zal hierbij kijken naar de materialen die gebruikt zijn. Is er bijvoorbeeld veel inox of marmer aanwezig in je woning, dan zal je die kosten ook dragen in je premie. Ook een zwembad, bijgebouwen of de inrichting van je tuin kan een meerpremie geven.
- De risico’s van het gebouw. Sommige bouwmaterialen zijn meer vatbaar voor brand dan andere. Denk maar een rieten dak of de aanwezigheid van een mazouttank.
- Het gebied waar je woont. Woon je in een gebied met overstromingsgevaar, dan zal je een hogere premie betalen.
- Het risico op diefstal. Zo heeft een alleenstaande woning meer kans op inbraak dan bijvoorbeeld een appartement. Sommige gemeentes zijn ook meer in trek voor inbrekers dan andere. De verzekeraar kijkt hierbij ook naar de maatregelen die je zelf neemt, zoals een alarm of andere preventieve middelen installeren. Heb je preventieve maatregelen genomen? Neem dan vooral een kijkje naar de voorwaarden waaraan je alarm moet voldoen om van een korting te genieten.
- Hoeveel franchise je wenst te betalen. Hoe meer je bereid bent om zelf bij te leggen als je brandschade of waterschade hebt geleden, hoe goedkoper de prijs van je brandverzekering zal zijn.
- Welke extra dekkingen wens je te nemen? Bovenop dekkingen tegen brandschade of waterschade kan je vaak ook kiezen om bezittingen als meubels, kleding of elektronica te verzekeringen. Deze extra dekkingen kunnen je een hoop ellende besparen.
- Gebruik je de woning ook voor professionele doeleinden? Een brandverzekering voor zelfstandigen of handelaars worden anders berekend dan als je een privéwoning wilt verzekeren.
- Heb je nog andere verzekeringen bij de verzekeraar afgesloten? Denk maar een autoverzekering of motorverzekering. Vraag daarom altijd aan de verzekeraar of je in aanmerking komt voor een korting.
De goedkoopste brandverzekering bestaat dus de facto niet. De premie die je betaalt voor een brandverzekering hangt, zoals eerder gezegd, af van verschillende factoren. Zorg er dus voor dat je tijdens de simulatie van je brandverzekering alle gegevens zo correct mogelijk invult. Op die manier kom je uiteindelijk uit op de beste brandverzekering in jouw situatie.
Welke informatie heb je nodig om een brandverzekering online te vergelijken?
Om een brandverzekering online te vergelijken en simuleren, heb je een aantal gegevens over jezelf en de bestemming nodig. Neem deze bij de hand zodat je een offerte op maat ontvangt na de simulatie:
- Het adres van de woning die je wenst te verzekeren.
- Het type woning dat je wilt verzekeren. Gaat het om appartement, rijhuis, halfopen bebouwing of vrijstaand huis?
- Extra gegevens van de woning zoals de oppervlakte, de leeftijd van het pand, het aantal slaapkamers. De nodige informatie kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.
- Je persoonlijke gegevens als jouw naam, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer.
Bij welke verzekeraars kan je een brandverzekering vergelijken, simuleren en afsluiten?
Tegenwoordig is het niet eenvoudig om een brandverzekering online te vergelijken. Overal moet je lange formulieren invullen om een simulatie te ontvangen. Soms geraak je zelf helemaal niet verder dan een afspraak om het dichtsbijzijnde verzekeringskantoor te bezoeken. Dankzij BankVergelijker.be hoef je dit maar één keer te doen. Wij vergelijken meteen heel wat brandverzekeringen van zo goed als alle verzekeringsmaatschappijen in België. Daarbij horen onder andere AXA, KBC, Ethias, Allianz, Baloise, Beobank en Argenta bij om er maar enkele te noemen.










Is een brandverzekering vergelijken eigenlijk wel zinvol?
Ja hoor! De premies, voorwaarden en waarborgen bij een brandverzekering verschillen namelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Als je dus op zoek bent naar de beste brandverzekering voor jezelf en tegelijkertijd geld wilt besparen, is een brandverzekering vergelijken een absolute must. Ben je nog steeds niet overtuigd van het online vergelijken van een brandverzekering? Dan heb ik voor jou nog even de voordelen op een rijtje gezet:
- Je bespaart geld en tijd door je brandverzekering online te vergelijken. Het is namelijk eenvoudig, snel en je hebt bovendien geen aankoopverplichting. Dankzij een vergelijkingsplatform als deze kan je slechts in vijf minuutjes tijd een brandverzekering vergelijken en vervolgens afsluiten.
- Je beslist helemaal zelf welke brandverzekering jij het beste vindt. Je hebt namelijk niet te maken met verkooppraatjes of sociale druk. Of je nu voor de goedkoopste brandverzekering kiest of de brandverzekering die de meest volledige dekking biedt, het is jouw beslissing. Een brandverzekering vergelijken en simuleren op de website van de verzekeraar is bovendien ook volledig vrijblijvend en onpartijdig.
- Het gebeurt wel eens dat verzekeringsmaatschappijen de algemene voorwaarden van hun brandverzekering wijzigen. Het is dus mogelijk dat je dan een goedkopere brandverzekering kan afsluiten met een gelijke dekking.
- Er zijn meer dan 15 verschillende verzekeringsmaatschappijen in België die brandverzekering aanbieden. Waarom dan niet deze verzekeringsmaatschappijen online vergelijken en zoeken naar een brandverzekering die het beste bij je past?
Veelgestelde vragen
Heb je nog een specifieke vraag over brandverzekeringen vergelijken? Misschien vind je het antwoord op jouw vraag wel hieronder:
Wat is een brandverzekering?
Een brandverzekering, ook wel gekend als een woonverzekering, biedt je bescherming tegen schade aan je woning en inboedel. De naam van deze verzekering is echter wel misleidend: een brandverzekering dekt namelijk veel meer dan alleen brandschade. Ook waterschade, vandalisme, storm- en hagelschade, glasbreuk of schade aan het gebouw na inbraak kunnen worden gedekt.
Is een brandverzekering verplicht?
Op z’n Belgisch: ja en nee. Voor huurders of verhuurders is een brandverzekering afsluiten verplicht. Voor eigenaars is een brandverzekering wettelijk gezien niet verplicht, maar in de praktijk gaat je bank je vaak verplichten om een brandverzekering te nemen.
Wanneer ben je niet gedekt door de brandverzekering?
Er zijn een aantal situaties waarbij de verzekeraar je niet zal vergoeden. Zo wordt schade die je zelf opzettelijk hebt aangebracht of met de hulp van een medeplichtige niet vergoed. Ook schade die is veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud of traag en progressief verval (bijvoorbeeld versleten waterleiding) wordt niet gedekt. Ook opvallend: schade ten gevolge van een oorlog, een bezetting of inbeslagname door de politie behoort ook niet tot de dekkingen.
Hulp nodig bij het vergelijken van je brandverzekering?
Met BankVergelijker.be ontdek je eenvoudig en snel de goedkoopste en beste brandverzekering in jouw situatie. Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag de beste brandverzekering te vinden!